Házi joghurt készítése


 

Próbálok egyre inkább törekedni arra, hogy amit lehet és tudok, a családomnak saját kezűleg készítsem el. Néhány éve találtam rá az egyik élelmiszerboltban a joghurtkészítő gépre és nagyon bevált, szeretem.

A használata roppant egyszerű, a végtermék saját készítésű és mentes mindenféle adalékanyagtól, tartósítószertől, és mesterséges színezéktől, aromától. Annyi és olyan gyümölcsöt/lekvárt/édesítőt/mézet teszek bele, amit én akarok. Ráadásul a sok joghurtos műanyag pohárral sem terhelem a környezetem.

Szóval, én így készítem a házi joghurtom:

A géppel 7 kis üveg joghurt készíthető. Íme a szerkezet:

Hozzávalók:

  • kb. 150 g natúr joghurt (ez adja a starter kultúrát, ezzel "oltjuk be" a tejet)
  • 1 l tej 
  • mirelit vagy friss gyümölcs, vagy lekvár (de enélkül is készítheted, ha natúrnak szeretnéd, ekkor használhatsz 1-2 dl tejjel többet)
  • eritrit/xillit/stevia vagy cukor, méz (ízlés és diéta szerint, ki mennyire szeretné édesíteni, de enélkül is jó)
Elkészítés:
Fogok egy keverőkannát/tálat, beleöntöm a joghurtot, jelen esetben hozzáadom az eritritet. Kicsit összekeverem. 
Felöntöm a tejjel, jól összekeverem egy kanállal az egészet, hogy homogén legyen.
Fogom a gyümölcsöt/lekvárt és az üvegpohárkák aljába teszek 1-2 kanálnyit. A gyümölcsöt lehet pépesíteni is...
Szépen rátöltögetem a joghurtos tejet. Rácsavarom az üvegekre a tetőket. Mehet a gépbe. 
Bekapcsolom, kb. 6 óra kell neki. (Mondjuk, erre figyelnem kell, hogy napközben, idejében jusson eszembe elkezdeni!) Szépen melegen tartja, közben kialakul a joghurt megfelelő állaga.


Ha letelt a 6 óra, és az állaga kellően szilárd, akkor kikapcsolom a gépet. A joghurtokat kicsit hagyom hűlni, majd hűtőbe teszem. Végül, jóízűen megesszük!

Kedves egészségedre!


Megjegyzések