Próbálok egyre inkább törekedni arra, hogy amit lehet és tudok, a családomnak saját kezűleg készítsem el. Néhány éve találtam rá az egyik élelmiszerboltban a joghurtkészítő gépre és nagyon bevált, szeretem.
A használata roppant egyszerű, a végtermék saját készítésű és mentes mindenféle adalékanyagtól, tartósítószertől, és mesterséges színezéktől, aromától. Annyi és olyan gyümölcsöt/lekvárt/édesítőt/mézet teszek bele, amit én akarok. Ráadásul a sok joghurtos műanyag pohárral sem terhelem a környezetem.
Szóval, én így készítem a házi joghurtom:
A géppel 7 kis üveg joghurt készíthető. Íme a szerkezet:
Hozzávalók:
- kb. 150 g natúr joghurt (ez adja a starter kultúrát, ezzel "oltjuk be" a tejet)
- 1 l tej
- mirelit vagy friss gyümölcs, vagy lekvár (de enélkül is készítheted, ha natúrnak szeretnéd, ekkor használhatsz 1-2 dl tejjel többet)
- eritrit/xillit/stevia vagy cukor, méz (ízlés és diéta szerint, ki mennyire szeretné édesíteni, de enélkül is jó)
Elkészítés:
Fogok egy keverőkannát/tálat, beleöntöm a joghurtot, jelen esetben hozzáadom az eritritet. Kicsit összekeverem.
Fogom a gyümölcsöt/lekvárt és az üvegpohárkák aljába teszek 1-2 kanálnyit. A gyümölcsöt lehet pépesíteni is...
Bekapcsolom, kb. 6 óra kell neki. (Mondjuk, erre figyelnem kell, hogy napközben, idejében jusson eszembe elkezdeni!) Szépen melegen tartja, közben kialakul a joghurt megfelelő állaga.
Ha letelt a 6 óra, és az állaga kellően szilárd, akkor kikapcsolom a gépet. A joghurtokat kicsit hagyom hűlni, majd hűtőbe teszem. Végül, jóízűen megesszük!
Kedves egészségedre!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése