Nyár van, hőség, de nagyon!
Ilyenkor a csapból is az folyik, hogy fontos a folyadékpótlás.
Néhány példa az egészséges hidratálásra:
- víz, citromos víz, citromos víz + citromfű levél, vagy mentalevél, citromos-gyömbéres víz
- limonádé kevés édesítővel, pl. cukor, méz, eritrit, stevia... - diétától, életmódtól függően
- víz + gyümölcslé
- teák, pl. gyümölcsteák, gyógynövényteák
- lédús gyümölcsök, pl. őszibarack, dinnye
- növényi italok
- könnyű joghurt italok
Nyáron jó, ha a folyadékpótlás mellett arra is figyelünk, hogy az étkezéseink könnyűek legyenek. Ne terheljük túl a szervezetünket nehéz, zsíros, laktató ételekkel.
Egy kis üdítő különlegességként készítsünk LASSI-t!
A lassi egy indiai eredetű könnyű joghurtital, turmix. Amellett, hogy kiváló hűs szomjoltó, a tápértéke is ideális a nyári melegben.
Az alábbi recept tartalmaz folyadékot, fehérjét, kevés szénhidrátot, vitaminokat, ásványi anyagokat, rostot.
A natúr joghurt élőflórája jó hatással van az emésztésünkre és az immunrendszerünkre.
Ízével változatosságot ad a napi étrendnek.
Előnye, hogy sokféle diétába beilleszthető, az alapanyagai módosíthatók, mégis finom lesz a végeredmény.
Hozzávalók:
- 10-20 dkg nyári idénygyümölcs, vagy mirelit, esetleg befőtt
- 2 kis pohár natúr joghurt
- ízlés szerint: cukor, méz, eritrit, stevia, stb.
- 5-7 dl l tej, vagy növényi ital, vagy víz
- 2 kiskanál rózsavíz
Elkészítés:
A gyümölcsöt mosás, tisztítás, darabolás után leturmixolom. Ha apró magvas gyümölccsel készítem (pl. málna, eper, ribiszke, szeder), akkor a turmixolás után átpasszírozom egy apró lyukú szitán a pépet, így a kis magvak nem kerülnek az italba.
A gyümölcsöt ezután egy kancsóba teszem, hozzáöntöm a joghurtot, felöntöm a folyadékkal. Ízesítem és jól összekeverem, majd megy a hűtőbe. A rózsavíz bioboltokban kapható, vagy az internetről is beszerezhető. A rózsavíz üdébb ízt ad neki, de enélkül is kiváló ital.
Étrendi változatok:
Cukorbetegek ízesítsék pl. eritrittel, xillittel vagy steviával.
Fogyókúrában, életmódváltásban: használj sovány joghurtot és tejet, vagy tej helyett higítsd vízzel, vagy cukormentes növényi tejjel. Édesség utáni sóvárgás esetén is jobb, ha ezt iszod!
Tejcukor érzékenységben: használj laktózmentes joghurtot és tejet, vagy növényi italt.
Legyengült, étvágytalan betegnek vagy idősnek: készítsd több gyümölcs aránnyal, natúr görög joghurtttal, ízlésének megfelelő édesítéssel.
Próbáld ki és fogyaszd egészséggel!
Boróka
Megjegyzések
Megjegyzés küldése