Lassi - hűsítő, isteni finom indiai joghurt ital

 Nyár van, hőség, de nagyon!

Ilyenkor a csapból is az folyik, hogy fontos a folyadékpótlás. 

Néhány példa az egészséges hidratálásra:

  1. víz, citromos víz, citromos víz + citromfű levél, vagy mentalevél, citromos-gyömbéres víz
  2. limonádé kevés édesítővel, pl. cukor, méz, eritrit, stevia... - diétától, életmódtól függően
  3. víz + gyümölcslé
  4. teák, pl. gyümölcsteák, gyógynövényteák 
  5. lédús gyümölcsök, pl. őszibarack, dinnye
  6. növényi italok
  7. könnyű joghurt italok
Nyáron jó, ha a folyadékpótlás mellett arra is figyelünk, hogy az étkezéseink könnyűek legyenek. Ne terheljük túl a szervezetünket nehéz, zsíros, laktató ételekkel.

Egy kis üdítő különlegességként készítsünk LASSI-t!

A lassi egy indiai eredetű könnyű joghurtital, turmix. Amellett, hogy kiváló hűs szomjoltó, a tápértéke is ideális a nyári melegben.

Az alábbi recept tartalmaz folyadékot, fehérjét, kevés szénhidrátot, vitaminokat, ásványi anyagokat, rostot.

A natúr joghurt élőflórája jó hatással van az emésztésünkre és az immunrendszerünkre.

Ízével változatosságot ad a napi étrendnek. 

Előnye, hogy sokféle diétába beilleszthető, az alapanyagai módosíthatók, mégis finom lesz a végeredmény.






Hozzávalók:
  • 10-20 dkg nyári idénygyümölcs, vagy mirelit, esetleg befőtt
  • 2 kis pohár natúr joghurt
  • ízlés szerint: cukor, méz, eritrit, stevia, stb.
  • 5-7 dl l tej, vagy növényi ital, vagy víz
  • 2 kiskanál rózsavíz
Elkészítés:

A gyümölcsöt mosás, tisztítás, darabolás után leturmixolom. Ha apró magvas gyümölccsel készítem (pl. málna, eper, ribiszke, szeder), akkor a turmixolás után átpasszírozom egy apró lyukú szitán a pépet, így a kis magvak nem kerülnek az italba. 
A gyümölcsöt ezután egy kancsóba teszem, hozzáöntöm a joghurtot, felöntöm a folyadékkal. Ízesítem és jól összekeverem, majd megy a hűtőbe. A rózsavíz bioboltokban kapható, vagy az internetről is beszerezhető. A rózsavíz üdébb ízt ad neki, de enélkül is kiváló ital.

Étrendi változatok:

Cukorbetegek ízesítsék pl. eritrittel, xillittel vagy steviával. 

Fogyókúrában, életmódváltásban: használj sovány joghurtot és tejet, vagy tej helyett higítsd vízzel, vagy cukormentes növényi tejjel. Édesség utáni sóvárgás esetén is jobb, ha ezt iszod!

Tejcukor érzékenységben: használj laktózmentes joghurtot és tejet, vagy növényi italt.

Legyengült, étvágytalan betegnek vagy idősnek: készítsd több gyümölcs aránnyal, natúr görög joghurtttal, ízlésének megfelelő édesítéssel.


Próbáld ki és fogyaszd egészséggel!

Boróka




 

Megjegyzések