Nem véletlen, hogy ilyenkor megajándékoz minket a természet ezzel a vidám, élénk színű kinccsel. Magas
C-vitamin és karotin tartalmával gondoskodik róla, hogy az őszi hideg, nyirkos időben beköszönő légúti betegségeket elkerüljük, vagy könnyebben vészeljük át azokat:
C-vitamin |
25-30 mg/100g |
karotin |
4 mg/100g |
Kiszombori: az óriástök (Cucurbita maxima) egyik fajtája; alakja enyhén nyújtott gömb, héja fehéres szürke, húsa narancssárga, tömege 4-6 kg.
Orange:
a pézsmatök (Cucurbita moschata) egyik fajtája,
amit kanadai sütőtöknek vagy sonkatöknek
is neveznek; alakja megnyúlt körte, héja sötét narancssárga színű, húsa
narancssárga, tömege 2-4 kg. Nem tárolható el hosszú ideig, így frissen
fogyasztva, vagy esetleg feldolgozva használható fel. A Szarvasi Öntözési
Kutatóintézet (ma Szarvasi Halászati Kutatóintézet) nemesítette ki, s 1989-ben
került a magyarországi fajtajegyzékbe.
Ma már tele van az internet jobbnál-jobb receptekkel: a sütőtök fogyasztható egyszerűen sütőben sütve, de készíthetünk belőle pitét, különböző süteményeket, lekvárt, ivólevet, krémlevest, pürét, köretet, stb.
Enyhén édes ízéhez sokféle fűszert társíthatunk, jól passzol hozzá pl.
a gyömbér, curry, szerecsendió, fahéj, rozmaring, kakukkfű, borsikafű.
Magját ehetjük pörkölve, önmagában, vagy ételekre szórva. Értékes sejtvédő, E-vitamin és antioxidáns forrás. A tökmag és hidegen sajtolt olaja közismerten prosztatavédő hatású. A tökmagolaj salátákra locsolva nem csak nagyon finom, de egészséges is.
Most pedig, futás a konyhába, készítsünk egy tökjó tököt!
Forrás: Dr. Bíró György, Dr. Lindner Károly: Tápanyagtáblázat, wikipedia, www.nosalty.hu, www.sutotok.com, www.hazipatika.com
Finom volt, meg is osztottam a face-en! ^^
VálaszTörlés