A "mit főzzek ma" dilemma

 Szeretek sütni-főzni, mert számomra ez egy kreatív tevékenység. Nem mondom, hogy mindig sikerül, de általában megtervezem fejben, hogy kb. mit fogok főzni a következő napokban. 

A tervezésnél szempont, hogy mennyi időm lesz főzőcskézni, mikor, hány családtagnak és mennyit főzök.

A vásárláshoz összeírom, hogy milyen alapanyagokra lesz szükségem. A boltban tovább jár az agyam, kombinálok, ha pl. szép friss zöldséget látok, amit más ételhez fel tudok használni, akkor újratervezek. 

Az ételsort általában úgy állítom össze, hogy ne kelljen minden nap több órát állni a tűzhely mellett. 

Az elmúlt napokat nagyon egyszerűen oldottam meg, mégis finom és egészséges házi koszt került az asztalra.

Levesből nagyobb mennyiséget szoktam készíteni, mivel szeretjük a leveseket. Így szinte mindig van valamilyen leves a hűtőben. Most éppen vegyes, mirelit gyümölcsökből, almával készítettem gyümölcslevest, pudinggal habarva. Ez igen gyorsan elkészül.

Közben, 3 egész, filézett csirkemellet nagyobb darabokra vágva, befűszereztem, kevés olajon puhára megsütöttem egy kis fokhagymával tupírozva. Ez a husi mennyiség nálunk 2-3 napig kitart, hűtőben. A gyerkőc tízórai szendvicsébe is ezt raktam, vékonyra szeletelve.

Mellé spenótot készítettem (a nyáron eltett fagyasztott alapanyagból), szintén fokhagymásan - hogy támogassuk az immunrendszerünket. És még finom is.









Másnap, a maradék húshoz bulgurt főztem hagymával, paprikával turbózva. Az ételhez céklát ettünk.

Aztán, harmadnap még mindig volt egy kicsi husi és bulgur. Elővettem a fagyasztóból egy csomag mirelit vegyes zöldséget, megpároltam. A zöldséghez hozzáaprítottam a sült húst, hozzákevertem a bulgurt. Az egészet összemelegítettem, adtam hozzá egy kevés főzőtejszínt, így még krémesebb lett. A tálalásnál mozzarella sajtot morzsoltam az étel tetejére.

Tippek diétákhoz:

A gyümölcsleves elkészíthető glutén és tejmentes változatban: kukoricakeményítővel, növényi itallal habarva, vagy a leves saját anyagával sűrítve. Cukorbetegek, fogyókúrázók az édesítéshez használhatnak steviát, eritritet vagy xillitet. 

A csirke fűszerezéséhez használhatunk pl. borsikafüvet, kakukkfüvet, oregánót, rozmaringot, bazsalikomot.

A spenót sűrítése szintén megoldható glutén és tejmentesen.

A bulgur = tört búza, tehát van benne glutén! Aki cöliákiás, gluténérzékeny, az ne egyen bulgurt! Helyette fogyaszthat különféle rizst (fehér, barna, jázminrizs, indián rizs), kölest, hajdinát, quinoát.


Egyszerűen, gyorsan, finomat és egészségeset főzni - számomra ez az igazi konyhaművészet.

Köszönöm, hogy elolvastad, legyen szép napod!

Boróka










Megjegyzések